پائیز خشک پیش روی فارس، احتیاج مبرم به برنامه ریزی برای آب
به گزارش وبلاگ توسعه زندگی، خبرنگاران/فارس نور امیدی که سال 98 برای انتها یافتن سال های خشک روشن شده بود، با کاهش شدید بارندگی در سال گذشته و ابتدای سال جاری، کم سو و بی رمق شد و حالا با اعلان پیش بینی ها در خصوص تداوم کاهش بارندگی ها در ماه های ابتدایی پائیز، به سمت خاموشی گرایش دارد.
این روزها که کرونا موج عوض نموده و هر بار با شدت و حدت بیشتری بر جان انسان ها می تازد، تداوم خشکسالی و کاهش بارندگی ها بر مسائل اضافه نموده و امیدها برای داشتن روزهای با دغدغه هایی کمتر را کمسوتر نموده است.
به گزارش وبلاگ توسعه زندگی، این روزها قدم زدن در میان کوچه باغ های قصردشت شیراز، که همیشه روح فزا و امید بخش بود، به واسطه این ماسک های لعنتی که راه نفس را تنگ و مسدود نموده و تماشا برگ های درهم پیچیده و تن های خشکیده و قامت های خمیده از تشنگی و بی آبی و آفت درختان نارنج و گردو و سرو و ... غصه آور است و بس.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس در مورد روزهای آینده پیش روی فارس گفت: پیش بینی های هواشناسی نشان می دهد که پاییز سال جاری به لحاظ بارندگی با کمبود بارش روبرو خواهیم شد.
فرهاد شریفی اضافه نمود: به گفته کارشناسان کاهش حجم بارش ها در پاییز سال جاری در مقایسه با میانگین 30 سال گذشته کم سابقه است و مهر و آبان ماه آینده بارش های قابل اتکایی نخواهیم داشت.
او گفت: اگر کشاورزی می داند آب قابل اطمینان و در دسترس او تنها کفاف 8 هکتار کشت را می دهد بیش از این اندازه را به زیر کشت نبرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس با بیان اینکه سال گذشته، سال تغذیه سفره های زیر زمینی و منابع آب سطحی محسوب می شد، اظهار کرد: با این شرایط اگر بنا باشد برای تامین آب مورد احتیاج به منابع آب سطحی مانند سدها و رودخانه ها برای کشت پاییزه متکی باشیم با مشکل روبرو خواهیم شد.
شریفی ادامه داد: با شرایط موجود آب های سطحی و کاهش اندازه بارش ها، چندان متوقع نیستیم که سازمان آب منطقه ای بتواند کمکی به تامین آب کشاورزی بکند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس در پاسخ به این که حد نرمال کشت و یا آب قابل اطمینان چگونه محاسبه می گردد؛ هم گفت: به طور خاص یک لیتر آب در ثانیه برای هر هکتار گندم منظور می گردد.
شریفی اضافه نمود: اگر فردی سال گذشته مجوز برداشت 12 لیتر در ثانیه آب داشته، سال جاری مجوز 9 لیتر در ثانیه دارد.
این مسئول در مورد اعلام اندازه آب قابل تخصیص برای کشت پاییزه کشاورزان از سوی مراجع ذیربط، گفت: تا به امروز هیچ رقمی اعلام نشده است؛ اما سطوح زیر کشت سال جاری را به مراجع ذی ربط اعلام نموده ایم تا در کمیته های استانی و شورای آب استان آنالیز و در مورد آب قابل تخصیص تصمیم گیری گردد.
رئیس مرکز پژوهش های جوی اقیانوسی دانشگاه شیراز هم پیش از این به وبلاگ توسعه زندگی گفته بود که برای سه ماهه مهر، آبان و آذر سال جاری بارش در بخش های بزرگی از کشور و استان فارس کمتر از میانگین پیش بینی می گردد و برای زمستان هم باید منتظر ماند.
محمدجعفر ناظم السادات با بیان اینکه احتمال داده می گردد که در زمستان بخشی از کمبودها جبران گردد اما نه به صورت کامل، با استناد به پیش بینی ها هشدار داده بود که در بازه زمانی شش ماهه مهر تا اسفند احتمال بارشی کمتر از میانگین وجود دارد هرچند امیدواریم بخشی از کمبود پائیزه با بارش های زمستانه جبران گردد.
او بعلاوه با بیان اینکه دمای استان فارس و کشور هم روی هم رفته بیشتر از میانگین پیش بینی روزانه خواهد بود، از کاهش دسترسی به آب و افزایش مصرف این مایه حیات گفته و اضافه نموده بود که سازمان های دست اندرکار و مردم باید آمادگی بیشتری برای روبرو شدن با شرایط کم آبی و بحران آب در بخشی از کشور و فارس داشته باشند.
این استاد دانشگاه شیراز بعلاوه به کشاورزان هشدار داده بود که سطح زیر کشت خود را کاهش دهند و سرمایه گذاری برای افزایش سطح زیر کشت نداشته باشند و در زمین های کوچکتر که آب درخوری دارند، کشت انجام دهند، چرا که ممکن است کشت نمایند اما بارندگی کم باشد و آب کافی هم نداشته باشند.
رئیس مرکز پژوهش های جوی اقیانوسی دانشگاه شیراز، با بیان اینکه تغییرات اقلیمی در بسیاری از نقاط دنیا مشهود شده و کشورها را به جنگ و تقابل کشانده است، یادآور شده بود که در مقابل، برنامه ریزی ها برای مقابله علمی و تاثیرگذار با تغییر اقلیم در خاورمیانه بسیار اندک است.
ناظم السادات هشدار داده بود که از دیدگاه تغییر اقلیم و مسائل پیرامونی مانند کمبود مواد غذایی و گرانی آن، منطقه خاورمیانه یکی از پر ریسک ترین گستره های دنیا محسوب می گردد و پیش بینی مدل ها در این منطقه افزایش گرما در دراز مدت و کاهش منابع آبی است.
هزینه های جنگ صرف کاشت درخت گردد
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه سفارش ما برای ایران و کشورهای خاورمیانه کاهش تنش ها و دشمنی ها و افزایش دوستی ها و همکاری ها است، یادآور شده بود که اگر کمی از سرمایه گذاری هایی که برای جنگ می گردد در ایجاد و توسعه جنگل و درختکاری هزینه گردد، بسیاری از دشواری های پیش روی مردم برداشته خواهد شد.
منبع: خبرگزاری ایسنا