مهارت کلش بافی یک هنر سنتی دستی قدیمی و اصیل است
به گزارش وبلاگ توسعه زندگی، ایسنا/ براساس سخنان یک مربی سبدبافی و کلش بافی در قزوین، مهارت کلش بافی یک هنر سنتی دستی قدیمی و اصیل است.
ناهید علی سنبل، متولد شهر دزفول است و سبدبافی را در خطه جنوب آموخته و اکنون در قزوین زندگی می نماید. وی در شرح هنر کلش بافی گفت: مهارت کلش بافی یک هنر سنتی دستی قدیمی و اصیل است که با ساقه های گندم در مقدار های مختلف با مهارت خاص و خلاقیت بافندگان تهیه می گردد. هنر کلش بافی استان قزوین در لیست آثار ملی کشور به عنوان میراث ناملموس ثبت شد. این هنر شامل دست بافته هایی با ساقه گندم که دارای کاربردهای مختلف به ویژه حمل ونقل و نگهداری انواع مواد غذایی و میوه ها است.
وی ادامه داد: در هزاره ششم و هفتم پیش از میلاد که هنوز چرخ سفالگری ابداع نشده بود سفالگران از سبدها به عنوان قالب برای شکل دهی به ظروف سفالی استفاده می کردند. زمانیکه گل سفال هنوز خیس است، آن را با توجه به شکل سبد حالت داده و قبل از خشک شدن ظرف گلی سبد را از آن جدا می نموده اند که اثر طرح سبد بر روی سطح ظرف سفالی باقی می ماند و یکی از راههای بازشناسی، گره های سبدبافی در دوران باستان، طرح های باقیمانده درروی سفال بود.
این هنرمند که در کانون معلولین توانای قزوین فعالیت دارد، بیان نمود: شناسایی هنرمندان فعال این رشته، ترغیب و تشویق آنها به فعالیت و فراوری بیشتر و حمایت های مادی و معنوی آنان ازجمله فروش محصولاتشان در فروشگاه های صنایع دستی و آموزش به علاقمندان از راههای حفظ و توسعه این هنر است.
وی اعلام نمود: هنر کلش بافی قدمت دیرینه داشته و نه تنها در قزوین بلکه در جهان علاقمندان زیادی دارد. از سختی های فراوری این هنر آن است که مواد اولیه کلش بافی در هیچ فروشگاه و مغازه ای وجود ندارد. گندم جز مواد اولیه این هنر محسوب می گردد و در فصل خاصی که اواخر شهریور است در مناطقی خاص باید تهیه گردد. گندم مورد استفاده باید گندم دیمی باشد تا بتواند استحکام لازم برای بافت حصیر را داشته باشد.
علی سنبل در انتها گفت: از مزایای این سبدها، زیبایی و نگه داشتن میوه در زمان طولانی تر است. این بافته ها جز میراث گذشتگان محسوب می گردد که می تواند علاوه بر استفاده داخلی به جذب گردشگر و ارزآوری یاری کند.
منبع: همگردی